Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Av allt det goda som man förtär,
bland alla jordiska drycker,
ju kaffetåren den bästa är:
den skingrar människans nycker;
den styrker kroppen, den livar själen,
den känns från hjässan, ja - ned i hälen!
Hå, hå, ja, ja! Hå,hå, ja, ja!

...

Förutan kaffe - o gudadryck!-
vad vore mänskliga livet?
Allt nytt, som ännu ej finns i tryck,
i pannans botten står skrivet;-
ty se'n man utdruckit sista slumpen,
stå livets gåtor i kaffesumpen!
Håhå, ja, ja! Håhå, ja,ja!

(Mauritz Cramaer)

 

 

Kaffe delas i regel upp i två huvudarter, arabica och robusta. Kaffe arabica är den äldsta kända och den viktigaste av de kaffesorter som odlas kommerciellt och har ett 70-tal olika arter. Att det heter just "arabica" lär bero på att Linné trodde kaffet kom från Arabien men det kommer från Etiopien. Där har kaffeträd  vuxit i över 4000 år men det var först för ca 1500 år sedan som man upptäckte växtens uppiggande egenskaper och började tugga på blad och bär.

Från Etiopien spreds växten till Jemen där de första kaffeodlingarna anlades kring staden Mocca. Där började man också rosta, mala och koka bönorna och smaksatte gärna drycken med kardemumma och kanel. Kaffedrickandet blev populärt i hela Mellanöstern och i och med osmanska rikets expansion nådde det naturligtvis Turkiet. Där betraktades drycken lika viktig som bröd och vatten. Särskilda platser för kaffedrickande skapades, kaffehus, där män kunde spela schack och diskutera politik.  I Turkiet befanns sig under en tid en viss Karl XII och han gillade kaffe ...

Fortsättning följer!