Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Aldrig får änglarna

ont i magen,

snuva, tandvärk,

podager och gikt,

fast de sitter på skyarna

hela dagen

i drag och snålblåst

och dålig sikt.

(Alf Henrikson "Tröst" DN 740530)

Efter slaget vid Poltava 1709 flydde Karl XII  till Osmanska riket och levde där under lång tid som sultanens gäst. Det var här han lärde sig tycka om kaffe, ja, han dyrkade det och det sägs att han gjorde av med 3 kg om dagen. Han tog med sig en turkisk kaffekokare när han så småningom återvände till Sverige. Det var förstås via hovet och högre ämbetsmän som bruket att dricka kaffe spred sig.

☕️ ☕️ ☕️ ☕️ ☕️ 

Genom det osmanska rikets flitiga handelsförbindelser med Venedig spreds nu den populära drycken till Europa och det var just i Venedig som det första europeiska kaffehuset öppnades 1645. Det diskuterades flitigt bland katoliker om man skulle få dricka kaffe eller inte. Påven blev rådd att officiellt ta avstånd från drycken eftersom den kom från icke kristna länder och fiendeländer. Men innan han bestämde sig ville han smaka och han blev förtjust och sa att det vore en skam att låta de otrogna få ensamrätt till något så underbart.
☕️ ☕️ ☕️ ☕️ ☕️ 

Trots det växande intresset förblev kaffet ett monopol för den arabiska världen och hemligheten om hur det odlades vaktades noga. I början av 1600-talet lyckades holländska spioner smuggla ut kaffeplantor som de sedan odlade i sina kolonier. Olika handelskompanier grundade egna odlingar och araberna förlorade sitt monopol.

Fortsättning följer!