Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Framtidens nu
kommer resande mot oss:
Globalisering
Oljebrist
Vattenbrist
Demokratibrist

Samtidigt
nafsar dåtidens synder oss i hälarna:
Lyxkonsumtion
Avfallsberg
Miljöförstöring

Så vad gör vi nu?
Blundar?
Tar en kaka till?

Ångesten klämmer oss från två håll
Som en pappfigur
försöker vi springande ta oss in
på framtidens skjutbana

"Så vad gör vi nu? (Nummer nio i Dodekas diktsvit 12 varnande ord)

Gör en liten återblick när det gäller dagens dikt. De här raderna skrev jag den 14 oktober 2020. Tyvärr är väl läget i världen ännu mer bekymmersamt så här två år senare.

En av Ica-kurirens härliga krönikörer heter Micael Dahlen, författare, föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm. Idag konstaterar han glatt att han nu har en smart förklaring när han gör något osmart, Det är ju alltid bra att ha något att skylla på (eller någon för all del).

En stor medicinsk studie har gjorts i Storbritannien av 130 000 britter, som gjort IQ-tester på nätet, och där konstateras att varje gång man är sjuk i corona tappar man sju IQ-enheter. 

Den här studien säger inget om effekterna på sikt men Micael Dahlen undrar nu om de här IQ-tappen staplas på varandra om man drabbas flera gånger av sjukdomen. Han har haft corona i alla fall tre gånger, kanske fyra, så han skulle alltså då ha blivit av med 28 IQ-enheter. Nu har han äntligen något att skylla på när han eventuellt räknar fel och får kommentaren: "Är inte du ekonomiprofessor?" - "Jo, men du vet coronan ... ."

Och så fick jag ett boktips av Göran Everdahl: Olle Adolphson: Ett tomt vitt papper. (en måste ha-bok)

2020 utkom Jan Malmborgs imponerande biografi över Olle Adolphson - Trubbel - och under arbetet med den hittade Malmborg prosatexter av olika slag, som porträtt av Evert Taube och Lasse Lucidor, korta självbiografiska skisser och berättelser från Österlen och reseskildringar från Irland, Frankrike, Spanien och manuskript till sommarprat. Men också en och annan dikt och vistext. En del av texterna har tidigare förekommit i dagstidningar, böcker och andra sammanhang men här finns också en hel del opublicerat material. Spännande!

Jag kan verkligen rekommendera Trubbel som för övrigt var nominerad till Augustpriset 2020.