Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

O gamla vädergubbar ifrån Waxholm
från Norrköping och Eslöv eller Hjo!
Nu har ni lovat oss en riktig vinter
med frusna sånger kring ett snöhöljt bo.

Låt raska rävar över isen raska
och granna vykortsfåglar lysa grant
i kärva sädeskärvar! Torna drivor
på vägarna där fordom slädar slant!

Låt livet härma konsten, som poeten
Herr Wilde från Irland säger att det gör!
Låt Zorn och Jenny Nyström och G Fjaestad
få ordna landskapet här utanför!

"Varde vinter" av Lennart Hellsing

 

Gustaf  Fjæstad, 1868-1948, var en svensk konstnär, kallad för Rimfrostens mästare. Hans vinterlandskap är välkända och finns representerade på bl.a. Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum och Thielska galleriet i Stockholm. Vid sidan av sitt måleri formgav han även möbler, konstsmide och gobelänger samt byggde fioler.

Som idrottsman tillhörde han den svenska eliten i grenarna skridsko och cykel. Han blev senare en stor mecenat för svensk skridskosport genom att bland annat donera konst.

Just idag så har verkligen de tre konstnärerna varit framme och skapat en strålande vacker vinterdag.

Och vad var det Oscar Wilde sa? "Det som finns i livet och naturen är inte det som verkligen finns där, utan är det som konstnärer har lärt människor att hitta där  genom konst." Han tar dimman i London som exempel. Även om det har varit dimma i London i århundraden så uppstod dimma i människors liv först efter att konstnärer fick dem att uppskatta den,

Det får räcka med filosofiska funderingar för idag.

Nu ska jag äta lite och sedan klä om. Det bjuds på Göteborgshistorier med Morgan Sävetum på Träffpunkt Stationen idag. Jag tror att Kal och Osborn också filosoferade men över mer vardagliga ting.